Inicijativa za žurnim reguliranjem efekta poskupljenja struje i plina - prijedlog mjera za klubove

Institucionalno smo preko nama nadležnog, Zagrebačkog nogometnog saveza, pokrenuli inicijativu za žurnim reguliranjem efekta poskupljenja struje i plina - prijedlog mjera za klubove koje bi mogli/trebali donijeti vlasnici objekata i Vlada RH. Očekujemo angažman sportske zajednice i rješavanje ovog velikog problema za klubove.

Dopis prenosimo u cijelosti:

Poštovani,
predlažemo da sa pozicije Saveza pokrenete inicijativu prema vlasniku sportskih objekata (Gradu Zagrebu) kojima upravljaju vaše članice – klubovi ZNS-a a vezano za problematiku drastičnog povećanja troškova režija (struje i plina) u svrhu žurnog pronalaženja rješenja koje može/treba ići u smjeru povećanja sufinanciranja za navedene troškove objekata ili drugi oblik preuzimanja troškova od strane vlasnika objekata.

Također, kao najveći sportski savez predlažemo pokretanje inicijative u istom smislu, preko nadležnog cijenjenog Hrvatskog nogometnog saveza i/ili Hrvatskog olimpijskog odbora, prema Vladi RH (Ministarstvima sporta i gospodarstva) u smislu smanjenja (ili povrat!) PDV-a na energente klubovima (posebno na plin) i/ili kategorizaciju neprofitnih sportskih društava/udruga u zaštićene potrošače, kao građanstvo.

Naime, cijene struje (poskupljenje od 50%) i plina (poskupljenje 250%) postale su drastične i gotovo nepodnošljive obveze za poslovanje klubova, a obzirom su isti stavljeni u kategoriju poduzetništva te nisu u kategoriji zaštićenih potrošača (kao npr. građanstvo); Posebno jer su/smo, klubovi neprofitne sportske udruge te su/smo izvan sustava PDV-a pa na sve troškove, za razliku od poduzetništva, plaćamo ukupnu (bruto cijenu s PDV-om) što je uz ovo pojačanje preveliki trošak. Primjera radi jedan mjesečni trošak za plin (po novoj cijeni, rn. za prosinac 21.500kn) nam je jednak trećini ukupnih sredstava sufinanciranja od SSGZ, dok je iznos PDV-a u računu za prosinac (4.300kn) gotovo jednak ukupnom računu /planiranom za mjesečnu potrošnju plina po staroj cijeni.

Nastavno na navedno u privitku dostavljamo relevantnu dokumentaciju za naš klub, NK Mladost-Buzin, iz čega je jasno vidljiv efekt poskupljenja, kao i obveze koje su nam nastale iz pozicije upravitelja gradskom imovinom:

  1. Izjava o Solidarnom podmirenju novčanih obveza, NK Mladost-Buzin umjesto vlasnika – Grad Zagreb, od 17.02.2021.
  2. Ugovor o opskrbi plinom (Ugovorena cijena 0,0352 EUR/kWh) od 18.02.2021. godine
  3. Dopis GPZ vezano za cijenu plina (uz rn za studeni 2021. godine)
  4. Računi za studeni 2021. (Buzin260.pdf i Buzin 261.pdf) sa starom (0,3 kn/kWh) i novom cijenom (0,77 kn/kWh)
  5. Račun za prosinac 2021 (Buzin017.pdf) sa cijenom za prosinac (1,04 kn/kWh).
  6. Pregled cijena plina (NK Mladost-Buzin)

Predlažemo anketirajte i ostale klubove ZNS-a vezano za navedenu problematiku te Vam za sva pitanja po ovom predmetu stojimo na raspolaganju.

S poštovanjem,
NK Mladost-Buzin