Obavijest članstvu vezano za situaciju sa plinom

Nakon svih aktivnosti kluba vezano za povećanje cijene plina, po kojima od strane odgovornih ništa nije riješeno i nema pomaka, od Gradske plinare Zagreb – Opskrba d.o.o. dobili smo opomenu za navodno neplaćanje obaveza za plin te upozorenje o isključenju plina i prijetnju ovrhom iako iznos osporavamo i u preplati smo za 10.151,66 kuna.

Obratili smo se članstvu i sportskoj javnosti te Dopis (pdf) prenosimo u cijelosti:

Poštovani članovi,
dužni smo vas obavijestiti da je Klub od Gradske plinare Zagreb – Opskrba d.o.o. (GPZ) uz račun plina za veljaču o.g. dobio opomenu za navodno neplaćanje obaveza za plin iz siječnja te upozorenje o isključenju plina koji nam je energent za grijanje (još kratko) ali i za toplu vodu te je kao takav bitan za normalan nastavak rada. Iznosi koje potražuje GPZ temeljem s njihove strane jednostrane i (uvjereni smo) ništetne izmjene Ugovora o opskrbi plinom osporavamo do iznosa stvarne ugovorne obveze, a što smo zaključno s veljačom o.g. preplatili za 10.151,66 kuna.

Naime, od sredine studenoga GPZ je loše poslovne odluke svoje uprave suhoparno prebacila na poduzetnike, pa i na Klubove - udruge građana koji su tako kategorizirani iako bi isti trebali biti zaštićeni potrošači kao i građanstvo. Amaterski klubovi su neprofitne i sportske udruge, nismo u sustavu PDVa i trošak nam je bruto iznos, radimo društveno odgovoran posao s djecom. U pravilu klubovi su (kao i naš Klub) u gradskom objektu, te za vlasnika plaćamo troškove, što Grad sufinancira (Buzin lani sveukupno 65.000kn za trošak Objekta). Samim time nismo u mogućnosti bez Grada Zagreba bili ni ugovarati - mijenjati ugovore.

Po potrošnji od 15 studenoga 2021. do 28. veljače 2022. g. naša ukupna ugovorna obveza za plin iznosi 19.424,22 kuna, a iako ugovor nismo sporazumno mijenjali GPZ nam je fakturirala čak 55.746,60 kuna! Ukupno je Klub uplatio 29.575,88 kuna te smatra svoje obveze podmirene, dok višak uplaćenoga u iznosu od 10.151,66 kn potražujemo od GPZ.  

Žalosno je da nam nakon svega GPZ prijeti isključenjem plina, pokretanjem ovrhe te stopira nastavak rada. Uz opasnost isključenja plina, zbog GPZ otežano poslujemo i podmirujemo obveze, ali smo bili primorani i privremeno zaustaviti neke bitne planirane aktivnosti kao što je ulaganje u (gradsku!) infrastrukturu (izrada projekta za postavljanje umjetne trave, projekt za aktivacija reflektora na glavnom terenu i zamjenu postojećih rasvjetnih tijela sa enegretski učinkovitijima).


Po ovom predmetu je NK Mladost-Buzin napravio i više nego što se očekivalo:

Nažalost, zasad od nikoga po ovom pitanju ništa nije riješeno i nema pomaka. Klub će nastaviti poduzimati sve mjere i aktivnosti da se nastavi uspješno poslovanje, ulagat ćemo i održavati gradsku imovinu, sporit ćemo se i boriti za prava svih sa sličnim problemima.

Također, unatoč nastaloj nezavidnoj situaciji u koju smo dovedeni zbog GPZ-a, pa i šutnje svih koje smo kontaktirali, obavještavamo vas kako Klub neće povećavati mjesečnu članarinu; iako bi valjda svima gore spomenutima to bilo normalno!? Nećemo tuđu nesposobnost neodgovorno delegirati na druge...

Koristimo ovu priliku zamoliti vas da nastavite ispunjavati članske obaveze te pozivamo sve koji imaju mogućnosti ili znanja neka nam se pridruže u nastavaku rješavanja spora s GPZ i u ostalim ambicioznim planovima (posebno u unapređenju uvjeta). Dostupni smo osobno, na znane kontakte ili u tajništvu. Naravno, Klub uvijek možete podržati donacijom/sponzorstvom (zadatak nam je ne odustati od pokrenutih projekata), te, što je najbitnije, nastavite biti podrška „našoj“ djeci i zajedno s njima uživajte/-mo u nogometu/sportu.

Vidimo se u Buzin!

NK Mladost-Buzin


Relevantna dokumentacija za naš klub, NK Mladost-Buzin, iz čega je jasno vidljiv efekt poskupljenja, kao i obveze koje su nam nastale iz pozicije upravitelja gradskom imovinom:

 1. Dopis članovima (pdf)
 2. Dopis - Zahtjev za pravnom pomoći od GUOSM i Gradonačelnika od 16. ožujka 2022. g.
 3. Dopisi GPZ za zahtjevom za povratom sredstava (Treći dopis, od 23. ožujka 2022.)
 4. Plin-obracun-specifikacija (na 23.03.2022.g)
 5. Izjava o Solidarnom podmirenju novčanih obveza, NK Mladost-Buzin umjesto vlasnika – Grad Zagreb, od 17.02.2021.
 6. Ugovor o opskrbi plinom (Ugovorena cijena 0,0352 EUR/kWh) od 18.02.2021. godine
 7. Dopis GPZ vezano za cijenu plina (uz rn za studeni 2021. godine)
 8. Računi za studeni 2021. (Buzin260.pdf i Buzin 261.pdf) sa starom (0,3 kn/kWh) i novom cijenom (0,77 kn/kWh)
 9. Račun za prosinac 2021 (Buzin017.pdf) sa cijenom za prosinac (1,04 kn/kWh).
 10. Račun za siječanj 2022 (Buzin043.pdf)
 11. Račun za veljaču 2022 (Buzin062.pdf)
 12. Pregled cijena plina (NK Mladost-Buzin) od 24. siječnja 2022.